Én minden héten legalább egyszer, a hétvégi menüelőkészítés során főzök egy nagyobb adag rizst, de van, hogy hétközben még egyszer… Egyszerűen nem tudok betelni vele. Könnyen elkészíthető, olcsó, gluténmentes, nem vagyok rá érzékeny, mindenhez passzol és mindketten szeretjük. Sokszor még reggelire is rizst eszek valamilyen kenegetőssel, és friss zöldségekkel.

Úgyhogy ha valamiben számíthatsz tőlem kreatív megoldásokra, az egészen biztosan a rizs beépítése a mindennapi táplálkozásba… Nálam igazából nincs olyan, hogy maradék rizs, vagy mondhatjuk azt is, hogy maradék rizsünk mindig van, csak valahogy mindig el is fogy… 🙂

Ha te épp nem tudsz mit kezdeni egy nagyobb adag főtt rizzsel, ami a nyakadon maradt, próbálkozhatsz például ezekkel:

Töltelék zöldségrakottashoz

Rétegezz le cukkinit, vagy bármilyen szezonális zöldséget. A maradék rizst párold össze egy kis hagymás paprikás vagy curry jellegű fűszeres alappal, esetleg tegyél bele gombát, húst, vagy amit egy töltelékbe jónak gondolsz. Ha nagyon egyszerű dolgot szeretnél, akkor csak keverd össze a rizst zöldfűszerekkel vagy chilis olivaolajjal. Aztán tedd ezt rá a zöldségedre, tegyélbrá még egy réteg zöldséget, a tetejére pedig cukkinisajtot, mindenmentes besamelt, vagy bolti sajtalternatívát. Süsd össze sütőben.

Rizssaláta

Nyers zöldségek, meg rizs, megy egy kis öntet, vagy csak olivaolaj. Nálam a kedvenc kombó a rizs-pari-lilahagyma-olivaolaj-balzsamecet, néha cukkinisajttal, néha friss salátalevelekkel, olivabogyóval és legfőképp magvakkal és zöldfűszerekkel. Lehet teljesen vegán, de rakhatsz bele maradék husidarabkákat, főtt tojást, sajtot is.

Töltelék tortillába

Zöldfűszerekkel, olivaolajjal, esetleg (növényi) joghurttal, vagy (vegán) majonézzel, tahinivel, vagy padlizsánkrémmel kikeverve klassz kis tortilla-tölteléket varázsolhatsz a rizsből. Tegyél hozzá egy kis zöldséget, például lila hagymát, parit, ubit, vagy összeaprított salátaleveleket. Ha több időd van, főzhetsz egy chilis bab alapot akár hússal, akár hús nélkül, kukoricával, vagy anélkül, a végén keverd bele a maradék főtt rizst és kész is a mexikói tortillatöltelék.

“Szendvicsalap” villásreggeliben

Korábban nagyon szerettem tojásételekhez kenyér helyett rizst enni köretként. Most, hogy már nem ehetek tojást, a főtt rizs még mindig sokszor szerepet kap a reggelimben. Fogyaszthatod összedarabolt sonkával, sajttal, zöldségekkel. Én a sonkát és a sajtot is kerülöm, de nagyon szívesen fogyasztom a rizst különféle kenegetősökkel, például baba ganoush-sal (ami a padlizsánkrém mindenmentes változata) vagy maradék párolt zöldségekből készített kencével, de nagy kedvencem a tonhalas rizs is, főleg paradicsommal.

Köret valami gyors ázsiai kajához (pl. Stir-fry, curry)

A stir-fry és a curry jellegű ételek nagy előnye, hogy mindenféle maradék zöldségből, húsból elkészíthető. Piríts le pár ázsai jellegű fűszert (pl. chili, fokhagyma, kurkuma) dobd rá a zöldségeidet és öntsd fel egy kis kókusztejjel, máris kész az isteni curry. Ha lepirított zöldségeket, vagy húsokat kevés szójaszósszal, szezámolajjal, rizsecettel ízesítesz, gyors stir-fryt fogyaszthatsz ebédre vagy vacsira. Dupla haszon: a maradék zöldség és a maradék rizs is hasznosult.

Köret bármihez a fagyasztódból

Valljuk be, azért mindenkinél becsúsznak néha a gyors és megbízható, fagyasztóból előkerülő rántott dolgok, jobb esetben a saját főztünkből lefagyasztott pörkölt- vagy ragumaradékok. A párolt rizsben pedig az a jó, hogy semleges ízével szinte mindenhez passzol…

Remélem, sikerült meggyőznöm, hogy te is gyakrabban készítsd ezt a szuper, sokoldalúan hasznosítható, finom és nem utolsó sorban gluténmentes köretet.