Hétvégén bográcsozást szervezünk amit szeretnék minél inkább környezettudatosan megoldani. A kulcs az előkészítés, nézzük a lehetőségeket…

Evőeszköz, étkészlet

Pár egyszerű váltással nem csak a környezetért tehetsz sokat, de a buli színvonalát is emelheted. Hiszen ki szeretne papírtányérokból enni, ha porcelánt is választhat?! Bár tény, hogy a porcelán étkészletet a party után el kell mosogatni, mégis jobb mint fejenként legalább egy műanyag tányért a kukába dobni. Ha szelektíven gyűjtesz, ezeket a műanyagokat is el kell mosnod, tehát szinte semmit nem nyertél.

Ha ragaszkodsz az eldobhatóhoz, válassz lebomló alternatívát a műanyag helyett.

Műanyag étkészlet helyett szintén tálalhatsz a kerti partyn a mindennap használatos evőeszközeiddel.

Zero waste körökben hatalmas népszerűségnek örvend a szívószál-téma. Ha mindenképp szükségét érzed a buliban, választhatsz fémből, vagy üvegből készített (természetesen nem eldobható) alternatívákat is. Ezeket kis kefével árulják, akár dm-ben, vagy Aldiban is beszerezhetőek (időszakosan) és hosszútávon jó szolgálatot tesznek. Én megoldanám inkább szívószál nélkül, ez a legolcsóbb és leginkább környezetkímélő alternatíva.

Poharakból is használhatsz sima üvegpoharakat, vagy jópofa Mason jar stílusú limonádés bögréket is.

Az igazán keményvonalasok pedig még a papírszalvétát is lecserélhetik textilből készült, vásárolt, vagy saját készítésű alternatívákra.

Világítás és dekor

Próbáld azt használni, ami úgyis van otthon, esetleg kis kreativitással hozz ki belőle valami még jobbat. Dekorálhatsz üvegekkel például mécsestartóvá alakítva, vagy zöld növényekkel is.

Ami a fényeket illeti, megoldhatod gyertyákkal, mécsesekkel, de maga a tűz, amin főzitek az ételt, szintén nagyon hangulatos tud lenni este. Ha ragaszkodsz a fényfüzérekhez, választhatsz napelemeset is.

A menü

Általánosan ismert tény, hogy a növényi alapú táplálkozás kevésbé terheli a környezetet, mint a húsevés. Ennek ellenére egyetlen húsevőt sem szeretnék meggyőzni a vegán kerti party előnyeiről. Néhány apró csellel viszont több zöldséget tudunk csempészni az egyébként húsevő társaság menüjébe, amivel nem csak a környezet ügyét, de a pénztárcánkat is támogathatjuk.

  • Vágj össze és pácolj be a húsokkal együtt zöldségeket is, például hagymát, cukkínit, padlizsánt. Ezek fincsi köretként szolgálnak majd a megsült húsokhoz
  • Süss krumplit tárcsában
  • Készíts egy igazán nagy tál salátát idényzöldségekből
  • A hamburgerhús alternatívájaként kínálj zöldségfasírtot is, vagy keverj egy kevés lereszelt cukkinit a húspogácsába
  • Nem annyira szokásos dolog kerti partyn gyümölcstálat látni, de miért ne tehetnél ki a nassok közé pár guszta és azonnal fogyasztható, esetleg összeaprított gyümölcsöt is?!
  • Tálalj fel apró dinnyegömböket a fél dinnye héjába visszatöltve ezt jó elnassolni vagy akár italokba tenni is
  • Készíts kovászos uborkát, annak épp egybeesik a szezonja a kerti partykéval, ráadásul egy igazi probiotikus csoda, nagyon jót tesz a bélflórának is (gluténmentesen teljesen kenyér nélkül, vagy burgonyával is készíthető)
  • Tálalj fatálon összevágott paradicsomot, paprikát, lilahagymát, uborkát, minél nagyobb halommal – akkor jobban fogy 😉

Bevásárlás

Készíts listát! Gondold át a menüt, a létszámot és csak ennek ismeretében indulj bevásárolni.

Amit lehet, szerezz be a környékről, vagy piacról. Mindenképp vidd a saját textilzsákocskáidat a friss zöldségeknek, gyümölcsöknek. Nem csak a környezetnek teszel vele jót, de sokkal gusztusosabb is a sok kis textilzacsit hazavinni, mint a rengeteg műanyagot, ami utána úgyis a kukában landol…

Vigyél saját szatyrot, vagy még jobb egy masszív vesszőkosár. Nem csak szépek, de több évtizedre is tervezhetsz velük, annyira tartósak.

Italokból próbálj minél nagyobb kiszerelést vásárolni, vagy ha lehet, készítsd otthon: ice tea vagy limonádé tökéletesen passzol a kerti partys feelinghez.

Ha teheted, a száraz hozzávalókat csomagolásmentes boltban szerezd be.

A maradék és a hulladék

Mivel mi levest fogunk főzni, én előre előkészítek pár használt, elmosott befőttes üveget, hogy tudjak csomagolni maradékot a csapatnak. Ha közeli barátok, meg is kérheted őket, higy hozzanak magukkal dobozt a maradék hazaviteléhez.

Az italos dobozok jelentik nálunk ilyenkor a legnagyobb mennyiségű hulladékot, ezek kerüljenek a szelektívbe.

Nálunk a tányérokon hagyott maradékok a tyúkudvarba kerülnek, de az is jó alternatíva, ha komposztálod őket.

Ha úgy látod, hogy túl sok étel maradt, amivel nem bírkóztok meg, hívj át valakit, akiről úgy gondolod, hogy szeretné, vagy vidd át neki.