Gyakran lehetetlen kiszámítani, hogy mennyi ételre lesz szükség, mennyit tudunk még a lejárata előtt hasznosítani. Ételt kidobni pedig több szempontból is pazarlás: megvettük a hozzávalókat és időt szántunk az elkészítésükre, tehát elpazaroltuk a pénzünket és az időnket is, valamint a keletkező hulladékkal még a környezetet is terheltük (hiába szerves, a lerakóban nem tud komposztálódni). Jól jön ezért, ha van a tarsolyunkban néhány ötlet a maradék hasznosítására.

Szendvicskrém

Megmaradt húsokból, zöldségekből, akár krumpliköretből is készülhet egy botmixer, vagy aprítógép segítségével ízletes szendvicskrém. Csak szedd össze, amid van, adj hozzá kevés fűszert, esetleg aki eheti, majonézt, mustárt, vagy tejfölt. Kínáld akár maradék kenyérből készült pirítóssal, rizspufival, vagy fogyaszd zöldségekkel mártogatósként.

Pizza

Maradék húsok, zöldségek, lejárathoz közeli szalámik, sajtok…egy pizza bármit elbír. Készítsd otthon a tésztáját és igazán olcsó és kiadós ebédet, vagy vacsorát kapsz. Merj elvonatkoztatni a megszokott-tól, a sonka-gomba-kukoricán túl is van élet. Süss gluténmentes tésztát mondjuk rizslusztből, vagy próbáld ki a zöldségekből készült pizzaalapokat. Nálam most az aktuális kedvenc a cukkinisajttal készült pizza.

Tortilla, wrap

Tölts bele bármit: nyers vagy párolt zöldséget, húst, sajtot, vagy vegán sajtalternatívát, esetleg babot, lencsét. Öntsd nyakon bármilyen szósszal, ami kéznél van, vagy épp megmaradt. Máris az az érzésed, hogy nem ugyanazt az ételt eszed, a maradék mégis fogy… Ha többféle maradék is van, a hűtő kiürítésére tervezhetsz a családnak tortilla bar-t, ahol mindenki kedvére összeválogathatja a töltelékeket ízlése szerint. Gluténmentes tortillát például rizslisztből, vagy hajdinalisztből is süthetsz.

Melegszendvics

Legjobb, ha a maradékot ledarálod, fűszerezed és azt kened a kenyérre, de rakhatsz rá hússzeleteket, paradicsomkarikákat, lilahagymát is. Megszórhatod sajttal, vegán sajtkészítménnyel, vagy cukkinisajttal. Nekem az oregano minden melegszendvics alapfűszere. Néhány szelet sonka egy kenyéren, kis oreganoval megsütve egészen más perspektívába helyezi az unalmas szendvicset. 🙂

Fagyasztás

Szinte nem is jut most eszembe olyan készétel, ami ne tűrné jól a fagyasztást. Én rendszeresen fagyasztok húslevest, pörköltet, tésztaszószokat, de szinte bármilyen maradék tartósítható ilymódon. Dupla haszon: nem kerül kukába az étel és neked is lesz némi gyorsan hozzáférhető készleted ínségesebb időkre.