Főszerepben a húsételek és vegán alternatíváik, avagy hogyan boldoguljunk egy vegyes háztartásban
Ha húsevő és vegán, vagy nagy húsigényű és húst csak elvétve fogyasztó egy konyhára kerül, bizony kreatívnak kell lenni, hogy mindenki számára megfelelő menüsorok kerülhessenek az asztalra.
Alapelvek:
- Érdemes listát vezetni azokról az ételekről, amelyeket mindenki hajlandó elfogyasztani
- Érdemes minden nap egy-két külön fogyasztott étkezést beiktatni, amikor mindenki ehet valami fogára valót
- Ha időtök engedi, hogy kétfogásos menüt főzzetek (legalább heti egyszer), akkor az egyik fogás húsmentes legyen, a másikban pedig a hús domináljon
- Készítsetek olyan ételeket, amik kis csavarral vegánná, vagy húsossá tehetők
Nézzünk is néhány konkrét példát:
- Egy tejmentes krémleves bárki számára ízletes fogás lehet különösen az egyre hűvösebb őszi időszakban. Aki szeretné, fogyaszthatja tejszínnel meglocsolva, pirított baconnel, vegánoknak pedig magvakkal, pirított kenyérkockával ajánlom
- Egy egyszerű főzeléket a vegánok akár magában, vagy kenyérrel is fogyaszthatnak, de aki szeretne, ehet hozzá sült húst, vagy tükörtojást
- Rizst, vagy burgonyaköretet lehet bármilyen sült, vagy rántott hússal enni, vegánoknak cukkinitócsnival, köleskolbásszal, hajdinafasírttal, falafellel ízletes főétkezés
- Ha tésztaételt óhajtunk fogyasztani, készítsük el külön a húst és külön a szószt, jó példa erre a sült karajszelet + lecsó + tarhonya vagy rizs, illetve a rántott hús + milánói szósz + spagetti, vagy a húsgolyók + tejmentes gombaszósz + fusilli
- Készítsünk kombinálható ételeket: a gyros pitában hús helyett vegán fehérjeforrásokkal is finom, a pizzafeléteket vagy tortillába valókat is mindenki könnyen összeváltogathatja a saját szabályai, elvárásai szerint