A bőség időszakának záróakkordjai

A kert lassan téliesbe hajlik, egyre több egyéves haszonnövény kezd pusztulni, sorvadni, vagy végleg használhatatlanná válni. Kezd érni a téli alma, téli körte, a szőlő és talán a folytontermő málnából is ki lehet még hozni valamit. A sütőtökök megállíthatatlanul haladnak az aranysárgához vezető útjukon, miközben egyre több levelet veszítenek.

Én ilyenkor próbálok minél többet friss alapanyagokból főzni, hiszen az elkövetkező hónapokban ezek úgyis háttérbe fognak szorulni.

Levesötletek

  • Mentás görögdinnyekrémleves az év utolsó dinnyéjéből
  • Őszibarackleves
  • Körtekrémleves a potyogó körtékből
  • Sütőtökkrémleves
  • Cukkinileves
  • Zöldségleves
  • Gulyásleves

Köretek, főzelékek

  • Tökfőzelék (lehet cukkiniből vagy sütőtökből is)
  • Babfőzelék
  • Krumplifőzelék (lehet édesburgonyából is)
  • Almás krumplipüré

Feltétek:

  • Tokány vagy pörkölt húsból vagy szójakockákból
  • Cukkinitócsni
  • Köleskolbász
  • Grillezett vagy sült fogasszelet, vagy pisztráng

Egyéb:

  • Kekszmorzsából vagy maradék (megszáradt) gluténmentes piskóta ledarálásával készült morzsából, darált dióval és frissen főzött lekvárral lerétegezett, olvasztott étcsokival leöntött sütés nélküli zserbócsoda
  • Chia puding frissen szedett málnával, szederrel, házi kókusztejjel
  • Szőlőtorta omlós tészta alapon (lehet gluténmentes is)
  • Friss zakuszka (paprikás paradicsomos padlizsános kenegetős)
  • Gyümölcssaláta bármiből, ami még megterem a kertben