A bőség időszakának záróakkordjai
A kert lassan téliesbe hajlik, egyre több egyéves haszonnövény kezd pusztulni, sorvadni, vagy végleg használhatatlanná válni. Kezd érni a téli alma, téli körte, a szőlő és talán a folytontermő málnából is ki lehet még hozni valamit. A sütőtökök megállíthatatlanul haladnak az aranysárgához vezető útjukon, miközben egyre több levelet veszítenek.
Én ilyenkor próbálok minél többet friss alapanyagokból főzni, hiszen az elkövetkező hónapokban ezek úgyis háttérbe fognak szorulni.
Levesötletek
- Mentás görögdinnyekrémleves az év utolsó dinnyéjéből
- Őszibarackleves
- Körtekrémleves a potyogó körtékből
- Sütőtökkrémleves
- Cukkinileves
- Zöldségleves
- Gulyásleves
Köretek, főzelékek
- Tökfőzelék (lehet cukkiniből vagy sütőtökből is)
- Babfőzelék
- Krumplifőzelék (lehet édesburgonyából is)
- Almás krumplipüré
Feltétek:
- Tokány vagy pörkölt húsból vagy szójakockákból
- Cukkinitócsni
- Köleskolbász
- Grillezett vagy sült fogasszelet, vagy pisztráng
Egyéb:
- Kekszmorzsából vagy maradék (megszáradt) gluténmentes piskóta ledarálásával készült morzsából, darált dióval és frissen főzött lekvárral lerétegezett, olvasztott étcsokival leöntött sütés nélküli zserbócsoda
- Chia puding frissen szedett málnával, szederrel, házi kókusztejjel
- Szőlőtorta omlós tészta alapon (lehet gluténmentes is)
- Friss zakuszka (paprikás paradicsomos padlizsános kenegetős)
- Gyümölcssaláta bármiből, ami még megterem a kertben